Een cryptocurrency wallet is een soort bankrekening waar je jouw digitale valuta op kan slaan.

Er zijn tegenwoordig al veel coins op de markt. Iedere coin heeft zijn eigen code en wallet. Maar er bestaan ook wallets die meerdere van deze coins kunnen vasthouden (dus eigenlijk meerdere wallets in een wallet). Er zijn 4 verschillende types. Elk type verschilt op het gebied van gebruiksgemak, mogelijkheden en veiligheid.

wallets

Online wallets zijn in gebruik vooral makkelijk, snel en toegankelijk. Zolang je de juiste wachtwoorden bij je hebt, heb je praktisch altijd toegang tot je coins. Bijna alle online wallets zijn gebruiksvriendelijk en bieden zowel een desktop als een mobiele versie om vanuit daar cryptocurrencies te beheren, ontvangen en versturen. De meeste online wallets zijn geïntegreerd in een exchange platform. Dit is een online beurs waar je kan handelen tussen verschillende cryptocurrencies. Het voordeel hiervan is dat dit het hier om een multi currency wallet gaat. Dit houdt in dat je meerdere soorten digitale crypto valuta bij elkaar kan opslaan. Super gemakkelijk, zeker voor de beginner. Een ander voordeel is dat je vanuit hier ook direct verder kan handelen.


Software wallets zijn meestal gratis en vrij gemakkelijk te configureren. Het installeren van een software wallet op je laptop of computer geeft je de mogelijkheid om zelf je private keys te beheren. Bij het zelf beheren van je private keys hoort ook de verantwoordelijkheid om back-ups te maken. Dit betekent dat je account volledig onder je eigen verantwoordelijk valt. Wees ervan bewust dat, als je je private keys kwijt bent, ook de ontwikkelaar van de software wallet die je gebruikt je niet kan helpen. Let bij het installeren wel op dat je de software download vanaf de officiele sites. Wij hebben Atomic en Exodus. Bij Atomic kun je ook sparen door te staken. Exodus kun je ook in combinatie met een hardware wallet gebruiken (Trezor)


Hardware wallets zijn fysieke apparaatjes van broekzakformaat die niet continu in verbinding staan met het internet. Het is een soort kleine computer die je door middel van een usb aansluiting kan verbinden met je laptop. Alleen als er een transactie moet plaatsvinden heb je een internetverbinding nodig. Hierdoor is de kans aanzienlijk kleiner om gehackt te worden. Een hardware wallet kan je wel verliezen of gestolen worden en daarmee ben je direct alles kwijt. Wees hier dus van bewust. Hardware wallets worden door veel mensen gezien als een van de allerveiligste manieren om jouw currency te bewaren.


Met een paper wallet is het mogelijk om cryptovaluta offline op te bergen. Hackers kunnen op die manier niet bij de wallet komen, waardoor de cryptovaluta veilig blijven opgeborgen. Het gaat hier letterlijk om een wallet van papier, waarop verschillende codes staan. Dit is een non-elektronische manier om je coins op te slaan, maar het gevaar is natuurlijk dat papier nogal kwetsbaar is. Ook zijn papieren wallets redelijk ingewikkeld om te “installeren” en zijn ze misschien niet de beste optie voor beginnende gebruikers. Een goede optie voor een papieren wallet is BitcoinPaperWallet. Het is gratis om te gebruiken en je kunt tegen betaling extra opties nemen zoals hologrammen.

De gelukkigste mensen hebben niet het beste van alles. Maar zij maken van alles het beste.

Gautama Boeddha