Sparen levert steeds minder rente op en de crisis heeft aangetoond dat ook banken niet altijd veilig zijn.

Ook in ons land zijn er banken omgevallen en genationaliseerd. Dat betekent dat je spaargeld in verhouding tot het risico steeds minder oplevert. Als je corrigeert voor inflatie ga je er in koopkracht zelfs op achteruit.

edelmetalen

Vooral in tijden van crisis zijn goud en zilver populair, omdat beide edelmetalen bescherming bieden tegen een waardedaling van valuta of een crash van het financiële systeem. Door de geschiedenis heen zijn er meer dan honderd geldsystemen uit elkaar gevallen, maar hebben goud en zilver hun waarde weten te behouden. Dat komt omdat de edelmetalen relatief schaars zijn en overheden en banken niet in staat zijn deze bij te drukken.

Wanneer je belegt in edelmetalen, beleg dan in fysiek edelmetaal. Goudtrackers en ETF’s koop je bij een bank of broker en deze hebben een zekere gouddekking. Je moet er echter rekening mee houden dat je een claimbewijs niet altijd kunt omzetten in fysiek goud. Het meest speculatief zijn de aandelen van goudmijnen en zilvermijnen. Mijnaandelen zijn vooral interessant voor de zeer speculatieve belegger, ze bieden niet de veiligheid van fysiek goud in eigen bezit.

Beleggingsgoud is vrijgesteld van btw, ander goud niet.

Over goudbaren met een zuiverheid van 99,9% en gouden munten met een zuiverheid van minimaal 90% betaal je geen btw. Zilverbaren worden met 21% btw belast, terwijl je voor zilveren munten alleen het hoge btw-tarief moet afdragen over de winstmarge. Om die reden zijn kleine zilveren munten van 1 troy ounce voor particulieren interessanter dan zilverbaren. Ook zilveren kilomunten vallen onder de gunstige btwmargeregeling. Als je kiest voor opslag van zilver buiten de EU betaal je ook geen btw.

  • BullionStar is de belangrijkste edelmetaalhandelaar van Singapore. Een unieke showroom en een geïntegreerde kluis voor edelmetalen. Geen afspraken nodig. Je kan gewoon binnenlopen om ter plaatse edelmetaal te kopen en/of op te slaan. Ze accepteren betalingen met contant geld, NETS-betalingen, bankoverschrijvingen, cheques en cryptocurrencies. Ook online een zeer gebruiksvriendelijke omgeving, je hoeft dus niet naar Singapore om volledig veilig je edelmetaal aan te schaffen en op te slaan.
  • BullionVault is ‘s werelds grootste online dienstverlener op het gebied van edelmetalen, die zorgt voor $ 3 miljard voor meer dan 90.000 gebruikers. De edelmetalen worden opgeslagen in kluizen voor professionele markten in Zürich, Londen, Toronto, Singapore of New York. Jij kiest waar. Door hun omvang profiteer je van de lage opslagkosten, waarbij altijd een verzekering is inbegrepen. Je kunt op elk moment zonder boete verkopen en je geld wordt de volgende werkdag overgemaakt. Je kunt ook je goud- of zilverbaren laten opsturen.
  • GoldRepublic is een Nederlandse onderneming die duizenden beleggers over de hele wereld bedient. Deze beleggers vertrouwen op GoldRepublic om hun vermogen tegen de onvoorspelbare aard en risico’s van de financiële markten te beschermen. GoldRepublic ontving in 2010 als eerste edelmetaalverkoper ooit een AFM-vergunning. Bovendien is GoldRepublic de enige partij in Nederland die goud op deze unieke wijze, veilig en transparant, aanbiedt.

De waarheid verzwijgen is goud begraven.

Pythagoras