Staking betekent het vasthouden van crypto-activa in een proof-of-stake blockchain voor een bepaalde periode.

Crypto-staking kan worden omschreven als het aanhouden van rente over een bepaald bedrag op je bankrekening. In dit geval worden de munten voor een bepaalde tijd in je wallet vergrendeld en als beloning worden er meer munten aan de wallet toegevoegd.

Staking is bijna net zo winstgevend als het mijnen of verhandelen van cryptocurrencies, en zonder risico. Het enige wat je hoeft te doen is wat munten in te zetten (kopen en vasthouden) om aan de mijnpool te worden toegevoegd. De munten blijven jouw eigendom net zoals de wallet waar ze in blijven.

staking

Staking kan een uitstekende manier zijn om op een eenvoudige manier meer cryptovaluta in bezit te krijgen. 

De beloningspercentages hangen af van meerdere factoren. Welke factoren meespelen, verschilt per transactie en per munteenheid. Technisch gezien is het een overeenkomstalgoritme voor bepaalde cryptomunten. Dit algoritme creëert nieuwe blokken, die aan de blockchain worden toegevoegd. Door te staken worden nieuwe blokken aangemaakt door een cryptogebruiker die al wat munten vasthoudt. Op die manier wordt een nieuw block of een ander item op het platform gevalideerd.

Je krijgt een vaste rente aan het einde van de overeenkomst, meestal uitbetaald in de crypto die je aan het staken bent.

In principe kan iedereen meedoen aan het staken van munten. Meestal is de enige voorwaarde dat je een bepaalde currency in bezit hebt en dat je een wallet-applicatie hebt. Je kunt het vergelijken met het storten van geld, zoals je vroeger bij de bank deed. Wanneer de koers van je crypto dan ook nog eens omhoog gaat, heb je passieve inkomsten over je passieve inkomsten.

Je kan niet alleen bitcoin maar ook verschillende andere cryptocurrencies staken. Niet elke crypto, al wordt het aanbod wel steeds groter. 

  • Bitvavo, onze favoriet, is in 2020 begonnen met staking aan te bieden. Zij bieden alles in één op hun platform: namelijk traden, je cryptocurrencies bewaren en er tegelijk nog op te verdienen door het staken. Hiervoor hoef je dus niks te doen, behalve het in de wallet te houden. Bitvavo heeft een veilige staking infrastructuur opgezet waardoor gebruikers op verschillende manieren automatisch een rendement of vergoeding over hun crypto-beleggingen kunnen behalen. Je blijft de eigenaar van jouw digitale valuta, hetgeen betekent dat je te allen tijde je digitale valuta kunt opnemen.

  • CoinLoan is eigenlijk een P2P leningsplatform. In tegenstelling tot de meeste P2P leningen platformen biedt CoinLoan een onderpand in crypto’s aan. Er is dus een leners en investeerders gedeelte. De leners kunnen de leningen aanvragen en de investeerders kunnen hun fiat of crypto’s aanbieden. En daar krijg je rente inkomsten voor retour. De rente wordt dagelijks opgeteld en wordt maandelijks uitbetaald. Voordeel is te behalen met de CoinLoan Token (CLT), die in verschillende staffels kan worden aangehouden waardoor je extra rente inkomsten kan ontvangen. Als je bijvoorbeeld CLT staket, stijgt je interest met 0.1% per 125 CLT. Bij sommige munten kan dit zelfs oplopen tot meer dan 10%. Er is geen minimuminzet en je kan je munten ‘unstaken’ op elk moment.

  • Binance biedt de keuze tussen flexibel of vast staken. Bij vaste staking wordt kapitaal vastgehouden in een cryptovalutawallet. Tijdens de periode dat de activa vaststaan kun je geen valuta opnemen en niet handelen. Bij vast staken kan je zelfs al staken vanaf enkele dagen. Je hebt wel een hoger rendement dan bij flexibel staken waar je de valuta niet hoeft vast te zetten en je op elk moment handelstransacties kunt uitvoeren. Met Binance zijn de mogelijkheden om geld te verdienen overigens zeer uitgebreid, we verwijzen je daarvoor graag naar de Binance Academy.

  • BlockFi is een Amerikaans P2P kredietmarktplaats dat in 2017 is opgericht. Het platform brengt crypto leners (kredietnemers) en crypto uitleners (kredietverleners) bij elkaar en biedt voor beide partijen interessante financiële voordelen. Er wordt dus de mogelijkheid geboden om je cryptocurrencies aan het werk te zetten. Het voordeel van deze constructie is tweeledig. Ten eerste is de rente die BlockFi aanbiedt een stuk hoger, dan de rente die je gewend bent van de bank. Op dit platform kan je een rente tot 8.6% op jaarbasis verwachten en het tweede punt is dat je geld kan lenen, zonder dat je je cryptocurrency hoeft te verkopen. De cryptovaluta dient hierin dan als onderpand.

  • Bitpanda biedt weliswaar geen staking aan maar wel rente over hun eigen token: Bitpanda Ecoystem Token (BEST). BEST is het Bitpanda-token dat een breed scala aan beloningen en voordelen biedt binnen het Bitpanda-ecosysteem. Door in BEST te investeren, profiteer je van een korting tot 20% op Bitpanda-handelspremies. Ook kun je maandelijks tot 1% aan BEST bonus claimen wanneer je minimaal 1 transactie hebt gedaan. BEST is de brandstof van het Bitpanda-ecosysteem, wat betekent dat Bitpanda, Bitpanda Pro en toekomstige producten intensief gebruik zullen maken van BEST en gebruikers, die BEST hebben, exclusieve beloningen en voordelen zullen bieden. Omdat Bitpanda een aantal extra’s heeft zoals een visacard en een savings programma, is het een aanrader, zeker in combinatie met Bitvavo om zo “the best from both worlds” te hebben.

  • SwissBorg is een Zwitsers cryptobedrijf die een slimme smartphone app voor crypto-vermogensbeheer en trading heeft ontwikkeld. Het is een mooie app met een smart engine technologie en automatische live market analyses. De Cyborg Predictor voorspelt de koers voor de komende 24 uur en geeft aan of de markt omhoog zal gaan (Bullish) of naar beneden (Bearish). SwissBorg is duur in gebruik wanneer je niet belegt in de Swissborg (CHSB) tokens. Wanneer je 50,000 CHSB tokens koopt en voor 12 maanden spaart, dan wordt je een Premium gebruiker en kun je van goedkopere rates genieten. De rente op ETH, CHSB en USCD is wel erg de moeite waard om gebruik van deze app te maken. Zeker in het kader van verspreiding raden wij deze app zeker aan.

  • BitcoinMeester biedt sinds 18 januari 2021 ook staking aan. Je kan hier per coin staking aanzetten. De percentages zijn op jaarbasis en worden dagelijks uitgekeerd. Om je stakes te ontvangen dient je de stakes minimaal 24 uur vast te houden. Stakes worden ‘s nachts uitgekeerd en automatisch bijgeschreven in jouw staking wallet. Als je de munten uit jouw staking wallet haalt verlies je de stakes van die dag. BitcoinMeester is een Nederlands bedrijf, gevestigd in Aalsmeer en sinds februari blijvend goedkoper waardoor ze ook een plekje op deze site hebben verdiend. Het grootste nadeel is dat het versturen naar andere wallets een stuk lastiger gaat dan bij Bitvavo. Gehinderd door de Nederlandse wet moet je bij BitcoinMeester eerst bewijzen met foto’s ed. dat de wallet waar je naartoe wil sturen van jou is. Bij Bitvavo volstaat het aanklikken van het schuifbalkje “eigen wallet”.

  • Coinbase is een populaire Amerikaanse handelsbeurs en bestaat al enige tijd. Toch heeft het platform zich niet erg geliefd gemaakt door een slecht bereikbare klantenservice en het snel overbelast zijn wanneer het druk is. Ook is het bedrijf in opspraak geraakt door het doorverkopen van gebruikersdata aan de belasting- en opsporingsdiensten. Toch plaatsen we deze exchange hier omdat je wel heel makkelijk een gratis zakcentje kan krijgen. Meld je aan, doe de quizzen, swap die crypto’s naar Algorand en Cosmos en kijk daar niet meer naar om. Gratis en voor niets krijg je rente op je coins en in de tegenwoordige markt profiteer je ook nog eens van de koersstijgingen.

  • Atomic wallet is een software wallet, voornamelijk gefocust op veiligheid, anonimiteit en decentralisatie. De wallet is beschikbaar op zowel Mac, Linux als Windows, en is ook beschikbaar voor iOS én voor Android. Atomic Wallet is een multi crypto wallet die meer dan meer dan 300 munten en tokens ondersteunt en steeds meer aanzien krijgt. Verder ondersteunt Atomic ook crypto staking. Het is een beetje puzzelen voor de beginner maar je kan ook hier een passief inkomen opbouwen. Hoewel een software wallet door velen een stuk veiliger wordt gezien dan een exchange of broker, kleven er aan dit soort wallets zeker ook nadelen. Ze zijn minder gebruiksvriendelijk, duurder en hanteren anders soort fees waardoor soms zelfs je munten gegijzeld worden, het bedrag is dan te klein om op te nemen.

Geld is gevaarlijk, voor je het weet ben je aan het sparen.

Auteur onbekend