Een Peer2Peer netwerk (of P2P) is een logisch netwerk van computers die in dit netwerk gelijkwaardig zijn en diensten aan elkaar kunnen aanbieden.

Het woord komt van het Engelse peer, dat ‘gelijke’ betekent. Een dergelijk netwerk kent geen vaste werkstations en servers zoals in het client-servermodel, maar heeft een aantal gelijkwaardige aansluitingen die functioneren als server en als werkstation voor de andere aansluitingen in het netwerk.

peer2peer

P2P lending is in feite een manier van leningen verstrekken zonder tussenkomst van een instantie zoals een bank. Particulieren lenen geld uit aan andere particulieren. Jij kunt dus bijvoorbeeld geld uitlenen en daar dan rente over vragen. Dat betekent dus dat je ermee kunt verdienen.

Er zijn speciale online platformen ontstaan die vraag en aanbod bij elkaar brengen. Doordat die platformen juist grotere bedragen kunnen splitsen over meerdere investeerders (net zoals crowdfunding) is het makkelijker haalbaar om een gewenst streefbedrag te krijgen. Tevens biedt dit kans voor investeerders om hun inleg te spreiden over meerdere kredieten. Daarmee is het risico kleiner op wanbetaling, al hebben de platformen hier vaak ook nog extra veiligheid ingebouwd.

Ook met weinig startkapitaal kan je een rendement van meer dan 10% per jaar op jouw investering behalen.

Een dergelijke rente behaal je natuurlijk niet zonder risico maar bij de bank behaal je het zeker niet. Verspreiden en je eigen onderzoek doen is ons devies. Bekijk onderstaande progamma’s, aanmelden kost je niets maar dan kan je ook rustig het platform bekijken. En je kan je natuurlijk altijd nog afmelden.


 • Bondora is een Peer to Peer (P2P) platform wat is gevestigd in Estland. Na Mintos is het één van de grootste P2P platformen in Europa. Op het platform kan je als investeerder, investeren in leningen. Het bedrijf is in 2009 opgericht en bestaat dus al vrij lang voor fintech bedrijf. De Go & Grow is de meeste simpele en veilige investeer mogelijkheid op het platform. Deze optie kun je zien als een spaarrekening. Je zet er namelijk geld op en je ontvangt rente. Een ander voordeel is, dat je direct kan uitstappen. Je hoeft dus niet eerst leningen te verkopen. Wanneer je kiest voor deze veilige optie, dan ontvang je 6,76% rente. Als je je registreert via deze link, krijg je een bonus van 5 euro. De minimum inleg bij Bondora is 10 euro. Het rendement en gemak maakt dit een platform dat erg geschikt is voor kleine bedragen. Van alle platformen lijkt de Go & Grow formule het meest op een spaarrekening. Maar ook als je grote bedragen wil investeren is dit een goede keuze, al is het alleen maar om je risico’s te spreiden. Voor beginners is dit gebruiksvriendelijke platform een absolute aanrader.

 • Debitum Network is een vrij jonge (2018) P2P lending platform in Letland die zich vooral richt op kleine ondernemers. Je kunt investeren in zakelijke leningen, gedekt door een persoonlijke garantie, onderpand of een terugkoopgarantie. Als je je aanmeldt via deze link en minimaal €250,- investeert, ontvang je een bonus van €10,- mits je het geld minimaal 90 dagen laat staan. Makkelijke auto-invest tool en minimum inleg is 50 euro.

 • EstateGuru is een bedrijf uit Estland, opgericht in 2013 en gestart in 2014. Ze verbinden via hun crowdfunding platform, investeerders en projectontwikkelaars aan elkaar. Het hoofdkantoor is gevestigd in Tallinn, Estland. En ze hebben inmiddels ook vestigingen in Letland, Litouwen en Groot-Brittannië. Het EstateGuru team van meer dan 40 mensen, zit verspreid over 6 landen en ze voorzien inmiddels in projecten in meer dan 8 landen. De meerderheid van de vastgoed projecten zit nog altijd in de Baltische staten. Maar ze groeien snel. Wanneer je bij EstateGuru in een project investeert, doe je dit gemiddeld samen met zo’n 500 anderen per project en de leningen zijn garant gesteld door onderpand. Je kan al starten vanaf 50 euro.

 • FAST INVEST is een P2P platform waar al kan beginnen vanaf 1 euro. De looptijd is minimaal 1maand en maximaal 12 maanden. En dat met een gemiddeld 9 tot 16% rendement. Interessant is dat ze zowel een BuyBack and MoneyBack garantie biden. De MoneyBack garantie betekent dat als jij op een bepaald moment besluit om te stoppen met investeren, Fast Invest jouw lening binnen 1 dag terugkoopt. Je zit daardoor nergens aan vast, wat het flexibel maakt. Elke maand ontvang je betalingen en wanneer een betaling te laat is, wordt de BuyBack Guarantee geactiveerd. Dan zal de lening worden teruggekocht, en je ontvangt de gehele uitstaande hoofdsom en ook opgebouwde rente.

 • Lender & Spender is een Nederlands platform onder toezicht van de AFM. Vanaf 100 euro kun je investeren in particuliere leningen tegen 1 procent servicekosten. Je investering wordt automatisch gespreid over leningen die nooit in achterstand zijn geweest aan mensen die vooraf zijn beoordeeld op hun kredietwaardigheid. Je kunt tussentijds (tegen voorwaarden) de investering stopzetten en opnemen. Gemiddeld behaal je 4 procent rendement op je investering. Je kunt je investering op twee manieren opnemen. Door ontvangen betalingen aan rente en aflossing maandelijks te laten uitbetalen of door een deel of je gehele investering direct op te nemen. De incasso en uitbetaling van rente en aflossing verloopt via een onafhankelijke stichting derdengelden. Bij een eventueel faillissement van Lender & Spender blijft deze stichting doorgaan met incasseren en uitbetalen waardoor je vermogen is beschermd.

 • Lendahand is een AFM-gereguleerde beleggingsonderneming, opgericht in 2012 en in zowel 2018 als 2019 is Lendahand uitgeroepen tot “Crowdfunding Platform van het Jaar” door IEX. MKB’s (Midden- en KleinBedrijven) zijn de banen-kanonnen van elke economie. In opkomende landen hebben MKB’s slechte toegang tot betaalbare financiering. Lendahand heeft inmiddels ruim 4.000 banen gecreëerd bij 2.000 ondernemingen. Kortom, met deze investering doe je ook nog mee aan een goed doel. Er is nog geen lening niet terugbetaald en het gemiddelde rendement is 4,25%. Ieder half jaar uitbetalingen met rente. Je kunt nu €25 korting krijgen op je eerste investering van €50 of meer met de couponcode 4WDH-3229-9FFT

 • Mintos is opgericht in 2015 Letland en is een van de grootste P2P-platformen van dit moment. Er zijn geen servicekosten en Mintos.com biedt enkele handige tools zoals een Auto Invest-functie en een Secondary Market. Mintos Instant Access: bij deze optie kan je direct aan- en verkopen, zonder dat je vast zit aan een bepaalde looptermijn van een korte termijn lening. Meer dan 95% van alle leningen hebben een terugkoopgarantie. Starten met 10 euro maakt het voor iedereen toegankelijk. Echt een aanrader!

 • Nibble is een nieuw P2P-platform, onlangs gelanceerd onder het moederbedrijf, IT Smart Finance Group. Het platform heeft ook een samenwerking met Joymoney, een bedrijf gevestigd in Barcelona, ​​Spanje, dat sinds 2019 snelle microkredieten aanbiedt tot € 300. Met Nibble kun je eenvoudig en veilig investeren in alternatieve leningen en profiteren van een hoog rendement. De investering wordt door de terugkoopgarantie beschermd. Nibble biedt twee soorten producten aan kredietverstrekkers: Kortlopende leningen (payday leningen) met een leenbedrag tot €500 en een leningstermijn tot 30 dagen en leningen op afbetaling met een leenbedrag tot €1000 en een leningstermijn tot 90 dagen. Instappen vanaf €10,- maakt het zeker waard om deze nieuwkomer uit te proberen.

 • PeerBerry is een in Litouwen gevestigd P2P-platform dat gespecialiseerd is in het bemiddelen bij kortlopende leningen. Het platform verbindt kredietgevers met investeerders die geïnteresseerd zijn in het beleggen in kortlopende leningen. Dit platform is in 2017 gelanceerd door de Aventus Group. Naast de standaard buyback garantie (na 60 dagen) wordt er ook “groep garantie” gegeven: de groep als geheel staat garant voor elke kredietverstrekker uit de groep. Instappen vanaf €10,- en een Auto Invest-functie maken dit platform zeker de moeite van het proberen waard.

 • Quanloop is een investeringsfonds in Estland dat zich toelegt op groothandelsfinanciering. Quanloop is geen P2P, noch een crowdfundingplatform, maar is de lener zelf – dat betekent dat je veel veiliger bent. Ze passen een uniek bedrijfsmodel toe door slechts 24 uur geld in te zamelen en het benodigde kapitaal op te splitsen in een groot aantal kleine kredietovereenkomsten, elk ter waarde van €1,-. Elke dag lenen ze om middernacht geld van je en betalen het een moment voor de volgende middernacht terug. Neem je jouw geld niet heeft op dan wordt dit elke dag herhaald. Elke 15e kalenderdag van de volgende maand betalen ze je rente retour, hetzij op je bankrekening of terug naar je Quanloop-saldo, zoals je wilt. De minimale inleg is €1,- wat de drempel wel heel laag maakt.

 • RoboCash is een crowdlending platform dat bestaat sinds 2017 met een geschiedenis die terugloopt tot 2013. Hoewel het niet het grootste platform is, heeft het bedrijf door middel van zijn consumentenleningen toch al meer dan 146 miljoen aan investeringen binngehaald. Die hebben samen voor 1,5 miljoen aan rente-inkomsten voor investeerders gezorgd. Samen met de BuyBack Guarantee, de verschillende soorten leningen en de lage minimale investering, maken het een interessante optie. RoboCash richt zich alleen op consumentenleningen. Stel parameters in om je investering te optimaliseren en eerste fondsen toe te voegen. Robocash kiest de geschikte leningen. Ontvang betalingen en beslis of je het geld wilt herbeleggen of geld op je bankrekening wilt storten. De microleningen duren in dit geval maar 7-21 dagen, waardoor er geen secundaire markt of andere exitstrategie is. De installment leningen hebben een looptijd van maximaal één jaar. Je kunt die leningen tussentijds wel weer verkopen. Ook kun je door middel van de Auto-Invest Tool al je rente-inkomsten laten herinvesteren. De minimale inleg is 10 euro, een aanrader deze.

 • IUVO is een in Letland gevestigde P2P lending marketplace welke investeerders en kredietaanvragers koppelt. De leningen worden voornamelijk vanuit Bulgarije verstrekt. Investeringen kunnen hierdoor gedaan worden in zowel Euro als Bulgaarse Lev. Het platform biedt een Auto-Invest functie, zodat je het investeren kunt automatiseren. Daarnaast hanteert ook dit platform een terugkoopgarantie. Mocht een lener niet of niet op tijd betalen? Dan krijg je je het resterende deel (zonder rente) terug. Er zijn geen kosten voor investeringen op hun primaire markt. Er is een 1% fee voor verkoop op de secundaire markt. Instappen kan al vanaf 10 euro.

Investeer uw spaargeld in belastingen. Die stijgen altijd.

René Hildebrand