Sparen is veel meer dan geld op een spaarrekening zetten.

Je kunt sparen voor een bepaald doel. Om een huis te kunnen kopen of voor die cruise of die wereldreis die je wilt maken. Je kunt geld opzij zetten voor onverwachte uitgaven. Dan heb je een buffer voor het geval de wasmachine of je auto kapot gaat. Of misschien wil je wat geld opzij zetten voor de (klein)kinderen. Waar je mee begint als je gaat sparen is besparen.

De Europese Centrale Bank houdt de rentes kunstmatig laag. Het idee hierachter is dat consumenten en bedrijven meer geld uitgeven en dat de economie hierdoor een impuls krijgt en de inflatie aangejaagd wordt. Stijgende inflatie zorgt doorgaans ook voor een hogere rente. De ECB heeft laten weten dat zij voorlopig doorgaan met het opkopen van staats- en bedrijfsleningen. Hierdoor komt er dus meer geld op de financiële markt en ook dat drukt de rente.

Maar heeft sparen dan nog wel zin wanneer banken al negatieve rente vragen?

Ook huizenkopers kunnen te maken krijgen met een negatieve spaarrente. De bank stort de koopsom of waarborgsom meestal eerst op een derdenrekening van de notaris. Hierop staan ook bedragen van andere kopers gestald. Zodra het saldo boven de grens uitkomt, dan moet de notaris zelf negatieve rente betalen aan de bank. Deze kosten zal hij doorbelasten aan zijn klanten. Bij een koopsom van €350.000 betekent dat rond de €200 aan extra kosten voor de koper. 

Wat doen spaarders?

De meesten stappen in eerste instantie over naar een bank die nog wel wat rente geeft. Ook het geld van de bank halen en thuis bewaren, scoort hoog. Maar uiteindelijk geeft geen enkele bank meer rente. Of nauwelijks. Het thuis bewaren van grote bedragen is risicovol, vooral vanwege de kans op verlies of diefstal.

Om niet alleen te voorkomen dat je vermogen vermindert maar ook nog eens te zorgen dat het rendement oplevert, zal je dus andere stappen moeten ondernemen. Het nieuwe sparen dus. De programma’s op deze site hebben wij geselecteerd op gebruiksvriendelijkheid, veiligheid en response.

Er zijn heel veel programma’s, en verschillende manieren om je geld voor je aan het werk te zetten. Over het algemeen geldt hoe hoger het rendement, des te hoger het risico ook is. De programma’s die wij hier promoten zijn voor beginners eenvoudig om in te stappen maar wij kunnen niets garanderen en adviseren je ook altijd je eigen onderzoek te doen. Bij sommige programma’s had ik over €50,00 al meer dan €0,30 rendement in een maand. Dat is natuurlijk niet veel maar altijd nog meer dan wat ik in een jaar over €1000,00 op mijn spaarrekening zou krijgen. Veel meer.

Sparen is prachtig, vooral als je ouders het voor je gedaan hebben.

Winston Churchill